سلام
امروز قبل از ادامه ی سبک های خبرنویسی به تعریف لید می پردازیم؛
لید:مهمترین قسمت خبر که در پاراگراف اول آن می آید لید نامگذاری شده است؛لید انگلیسی واژه Leadبه معنای رهبر و هدایت گر است که به منظور راهنمائی و ترغیب خواننده به خواندن متن آورده می شود.
لید خلاصه ی مهمترین قسمت خبر است که حاوی یک یا دوجمله بیست تاچهل و در برخی تعاریف سی تا شصت کلمه باشد.
معمولا لید درشت تر از متن خبر است و به اصطلاح فنی بلدBold می کنند و همانطور که گفته شد جهت ترغیب خواننده به متن است.
در سبک هرم وارونه معمولا پاراگراف اول لید محسوب می شود.
اما همه ی خبر ها را نمی توان هرم وارونه ای تنظیم کرد چراکه در بعضی اخبار زمان و ترتیب نیز اهمیت میابد،که سبک زیر پدید آمده است؛
سبک تاریخی همراه با لید
دراین سبک مجازیم یک بار،فقط یک بار مهمترین قسمت خبر را در قالب لید در ابتدای خبر بیاوریم و بقیه ی آن را تاریخی تنظیم کنیم.
این سبک بیشتر در خصوص اخبار ورزشی و حوادث به کار می رود.
یک نکته ای که در خصوص سبک هرم وارونه ناگفته ماند این است که در این سبک می توان یک خبر را کنفیکون کرد چراکه نظرات در آن دخیلند و خبرنگار قسمتی از خبر را حذف می کند چون می پندارد که آن اهمیت ندارد و قسمتی را باقی می گذارد و در خبر می آورد چراکه دارای ارزش می بیند.
سبک تشریحی
روزنامه ها این سبک را کمتر کار می کنند و به آن می پردازند و بیشتر مخصوص هفته نامه ها و ماهنامه هاست که امکان بازگویی و شرح ماوقع بیشتر است.
این سبک به این صورت است که ابتدا خبر را به سبک هرم وارونه تنظیم می کنند و پس از آن ماوقع را تشریح می کنند.موضوعات را باز می کنند و علاوه بر شرح موضوع نظرات کارشناسان و متخصصان را می آورند.
سبک بازگشت به عقب
برای نوشتن اخبار معمولا خبر را از انتها شروع می کنند،از آخر به ابتدا می آیند؛به این صورت که فرض ما بر اینست که انتهای خبر مهمترین قسمت خبر را تشکیل داده است.از نظر زمانی معمولا آخرین قسمت خبر تازه ترین قسمت خبر است و برای خبرهای کوتاه بیشتر استفاده می گردد.
به عنوان مثال در مورد انتخابات؛ابتدا آخرین شمارش آرا گفته می شود و پس از آن به ادامه ی خبر می پردازیم.لازم به ذکر است که معمولا سبک بازگشت به عقب لید ندارد.
سبک پایان شگفت انگیز
کلید ماجرا و حل ماجرا و به اصطلاح آس خبر را عمدا نگه می داریم در انتهای خبر می آوریم.
سبک های خبری بسیار زیادند اما این چند سبکی که ذکر شد از مهمترین آنها هستند.
مطلب بعدی که به آن می خواهیم اشاره کنیم منبع خبر است.از ارکان اصلی خبر منبع خبر است؛اینکه خبر از کجا آمده و منبع آن فرق دارد و با عنصر که فرق دارد.
بعنوان مثال:احمدی نژاد در مصاحبه باCNNگفت